关注微信领¥50

百门课程¥0元


80万+已关注

2018年12月大学英语四级听力试题答案及解析-第一套

2018-12-15 17:36:28来源:新东方在线

  新东方在线英语四级频道考后发布2018年12月大学英语四级听力试题答案及解析-第一套,同时新东方实力师资团队将对英语四级真题答案做权威解析,免费领取【大学英语四级真题解析】课程。更多2018年12月英语四级听力真题答案、英语四级作文真题范文、英语四级阅读真题答案、英语四级翻译真题答案,请查看2018年12月英语四级真题答案解析】专题。预祝大家高分通过大学英语四级考试!

2018年12月英语四级真题及答案大汇总
题型

  2018年12月大学英语四级听力试题答案及解析-第一套

  新东方在线

  News Report 1

  A device that weighs less than one kilogram is part of a mission that will allow [Q1] scientists to deliver fourth generation or 4G mobile coverage to the moon in 2019. If successful, the tiny device will provide the moon with its [Q1] first ever mobile phone network. The lunar network will support high definition streaming of video and data between the moon and earth. The network is part of a mission to the moon. This is a project with the goal of landing the first privately paid for mission to the moon. The 4G mission is set to launch from Cape Canaveral in the United States on a space X Falcon 9 rocket in 2019. Mission to the moon intends to establish and test the first elements of a communications network on the moon. [Q2] The scientists working on the project opted to build a 4G rather than a fifth generation or 5G network. This is because fifth generation networks are still in testing and trial phases. This means that a 5G network may not yet be stable enough to work on the moon’s surface

  Question 1:What are scientists planning to do?

  【答案】Set up a mobile phone network on the moon.

  【解析】原文中A device that weighs less than one kilogram is part of a mission that will allow scientists to deliver fourth generation or 4G mobile coverage to the moon in 2019. 及后半部分first ever mobile phone network 关键信息词有提及,或者根据句意进行判断。

  Question 2:Why did scientists choose to set up a 4G network in their mission?

  【答案】It is stable.

  【解析】该题难度相对较大,原文最后The scientists working on the project opted to build a 4G rather than a fifth generation or 5G network. This is because fifth generation networks are still in testing and trial phases. This means that a 5G network may not yet be stable enough to work on the moon’s surface。并未直接提及4G,而是从5G 不稳定的角度进行陈述。

  【总体评述】该新闻跟6月份考查的话题大体一致,都侧重对月球进一步的科技开发。两道题都需要各位同学有稍许的理解能力。

  News Report 2

  It’s responded to a fire Wednesday night at an abandoned mall in Heywood. The fire was reported at 9:26 pm at an old shopping center on Michigan Avenue near St. Mary’s Church. Six fire engines, two trucks and two chiefs responded to the scene. [Q3] Crews had the fire under control in about 45 minutes and managed to contain the fire to its point of origin. There were some people inside the building when the fire broke out but there were no reports of any injuries. Fire investigators have responded to the scene but have not yet determined the cause of the fire. Firefighters will remain on the scene until later this morning to ensure that the fire doesn’t start up again. The shopping mall had not been in use since 2002. [Q4] In 2014 City Hall developed a plan to knock down the building and replace it with affordable housing. However the plan was dropped due to lack of funds.

  Question 3:What does the news item say about the fire?

  【答案】No injuries were yet reported.

  【析】原文中Crews had the fire under control in about 45 minutes and managed to contain the fire to its point of origin. There were some people inside the building when the fire broke out but there were no reports of any injuries. 关于这场火灾报道的内容很多很杂,ACD选项都是根据其中断章取义设置的干扰选项。

  Question4:What had City Hall planned to do?

  【答案】Pull down the deserted shopping mall.

  【解析】原文中In 2014 City Hall developed a plan to knock down the building and replace it with affordable housing. 政府提出了拆除并改造成住宅。可见A选项无中生有C选项过度补充D选项不符合原文。

  【总体评述】

  此篇新闻报道了一家老商业中心发生火灾的情况。考生可以预想自己应该抓住哪些重点。比如:时间,地点,现场情况,有无伤亡,消防员的情况等等。根据这些常识对题目做出预判。

  News Report 3

  Potato chips in Japan are being sold for 6 times their normal price. [Q5] This is after the country’s main manufacturer stopped sales due to a potato shortage. Storms and floods and its main potato growing region last year caused the worst harvest and more than 3 decades. Local media reports suggest Calbee and its main rival Koike-ya are halting almost 50 products. “We don’t know when we’ll be able to restart”, a company spokesman said. Snack lovers are panic buying and many supermarket shelves are bare. [Q6] Japanese laws limit the amount of imported potatoes that can be used in Japanese made products. Japan says fear of disease is its main reason to block fresh imports. It still only allows potatoes from selected US states. This is only at certain times and on condition that they are processed at factories based near Japanese ports. [Q7] But global warming has raised the possibility that domestic produce could be seriously affected by rare weather events more often.

  Question 5:What problem is Japan facing?

  【答案】Insufficient potato supply.

  【解析】原文提及This is after the country’s main manufacturer stopped sales due to a potato shortage. 对potato shortage进行了同义替换。

  Question 6:Why does Japan limit the import of potatoes?

  【答案】It is afraid of the spread of disease.

  【解析】原文明确的细节信息Japan says fear of disease is its main reason to block fresh imports。

  Question 7:What might affect Japanese domestic produce?

  【答案】Global warming.

  【解析】原文最后But global warming has raised the possibility that domestic produce could be seriously affected by rare weather events more often。

  【总体评述】该新闻侧重在于时事话题,由于天气原因对于农业产生的影响,以土豆为具体例子,用词相对来说比较生活化。

  Conversation 1

  M: [Q8] Mr. Brown’s lectures are so boring.

  W: Yes, he is not a very exciting speaker. But the subject is interesting.

  M: During every one of his lectures, I try to listen I really try. But after about 10 minutes my mind begins to wander and I lose concentration. But I see that you seem to be OK. How do you stay focused through the entire hour?

  W: Well, what I do is keep my pen moving.

  M: What do you mean?

  W: It’s a method of active concentration I read about. [Q9] One of the most effective ways to concentrate is to write things down. But it has to be done by hand, not typing on a keyboard. You see writing by hand forces you to actually engage with what you’re learning in a more physical way.

  M: Do you review your notes afterwards then?

  W: Sometimes but that’s not important. My notes may or may not be useful but the point is that by writing down what Mr. Brand says I can follow his line of thinking more easily. In fact, sometimes I draw a little too.

  M: You draw in class and that helps me pay attention?

  W: Yes, honestly it works for me. I just draw little lines and nonsense really. It was also in that article I read. [Q10] It can keep the mind active, prevent getting bored and help to concentrate. Again the point is to listen hard while keeping the pen moving. [Q11] If I’m at home and I need to study what I do is read out loud. It has a similar effect to writing by hand. It helps memorize information in a physical way.

  Question 8:What does the man think of Mr. Brown’s lectures?

  【答案】Dull

  【解析】原文中第一句话,男人说Mr. Brown‘s lectures are so boring. B选项Dull是针对原文Boring的同义替换。

  Question 9:What does the woman do during Mr. Brown’s lectures?

  【答案】She takes notes.

  【解析】原文女人说:“Well, What I do is keep my pen moving.” 说明她一直在做笔记,后面甚至画画,所以D为正确选项。

  Question 10:Why does the woman draw in class?

  【答案】It keeps her mind active

  【解析】原文信息照搬的题目It can keep the mind active, prevent getting bored and help to concentrate. Again the point is to listen hard while keeping the pen moving。

  Question 11:What does the woman say about reading out loud?

  【答案】It helps her better remember what she learns.

  【解析】正确答案选项是针对It helps memorize information in a physical way.整句话的句意理解。

  【总体评述】文中是两位大学生关于一个教授的课引发的讨论,关注点在于男人觉得教授的课很无聊,课堂上很难集中精力。而女人给他提供一些她正在使用的好方法。根据考生自己的学习经验

  Conversation 2

  M: And where is this?

  W: These photos are from the Taj Mahal in India. [Q12] We went there about ten years ago for our honeymoon.

  M: Was it romantic?

  W: Yeah. The Taj Mahal was a very romantic place. The guide told us there is a famous love story behind this building that all Indians learn in school. I think it was during the 1600 and the princess at that time died while giving birth to her 14th child. [Q13] The Emperor loved the princess so much and was so sad when she died that he ordered the palace to be built in her honor.

  M: Wow! That sounds very romantic. It looks amazing.

  W: [Q14]Yes it’s gorgeous. It’s also larger in real life than it looks in the photos. The building is very tall and there are gardens in a wall around it all. It’s all built in this white stone and some walls of the building are decorated with jewels.

  M :It must have been very crowded when you were there.

  W: Yes it’s a very famous tourist destination. So there are thousands of visitors every day.

  M: Was the rest of India crowded?

  W:Yes, [Q15] very crowded in many cities. It was sometimes so crowded that it was difficult to walk along the streets especially through busy markets. And there are so many cars. Traffic was terrible but the people were friendly. The culture is amazing and we had a great time.

  M:What about the food?

  W:The Indian food is great. There are lots of different dishes to try and every region has its own special food.

  Question 12:For what purpose did the woman go to India?【答案】To spend her honeymoon.

  【解析】 原文中提到We went there about ten years ago for our honeymoon。

  Question 13:Why was the Taj Mahal built?

  【答案】In memory of a princess.

  【解析】原文中提到I think it was during the 1600 and the princess at that time died while giving birth to her 14th child. The Emperor loved the princess so much and was so sad when she died that he ordered the palace to be built in her honor. 因此正确选项是针对原文中 the palace to be built in her honor. 的同义替换。

  Question 14:What does the woman say about the Taj Mahal?

  【答案】It has walls decorated with jewels.

  【解析】原文中 It’s also larger in real life than it looks in the photos. The building is very tall and there are gardens in a wall around it all. It‘s all built in this white stone and some walls of the building are decorated with jewels. 涉及很多细节ABC均为干扰选项,篡改添加了信息。只有D选项忠实于原文。

  Question 15:what is the woman’s impression of Indian cities?

  【答案】They are mostly crowded.

  【解析】原文中直接提及Yes, very crowded in many cities. It was sometimes so crowded that it was difficult to walk along the streets especially through busy markets。

  【总体评述】文中对话主要涉及女人去印度游玩的经历,尤其重点是泰姬陵。其实此题如果考生掌握泰姬陵,和一些印度的文化常识

  Passage 1

  A Pew Research Center survey of more than 1000 Americans conducted in April 2016 finds that Americans continue to express largely positive views about the current state of their local public libraries. For instance, around three quarters say [Q16] that public libraries provide them with the resources they need and 66 percent say the closing of their local public library would have a major impact on their community. Although notably just 33 percent say this would have a major impact on them personally or on their family. A majority of Americans feel libraries are doing a good job of providing a safe place for people to hang out or spend time as well as opening up educational opportunities for people of all ages and roughly half think their libraries contribute a lot to their communities in terms of [Q17] helping spark creativity among young people and providing a trusted place for people to learn about new technologies. As in past Pew Research Center surveys of library use the April 2016 survey also measured Americans usage of and engagement with libraries. [Q18] Overall,53 percent of Americans ages 16 and older have had some interaction with the public library in the past year either through an in person visit or using a library Web site some 48 percent of adults specifically visited a library in the past 12 months. A modest increase from the 44 percent who said that in late 2015.

  Question 16:What do most Americans say about local public libraries?

  【答案】They provide residents with the resources needed.

  【解析】原文提及明确的细节信息:public libraries provide them with the resources they need。

  Question 17:How can local public libraries benefit young people?

  【答案】By inspiring their creativity.

  【解析】该题难度较大,首先问题和原文用词进行了替换help-benefit;其次,原句helping spark creativity转化成答案,在动词上又进行了同义替换,平常在记单词是也希望各位同学能引起重视。

  Question 18:What does the 2016 survey show about adult library users?【答案】Their number increased modestly.

  【解析】对原文最后部分的句意理解

  【总体评述】第一篇篇章重点介绍了关于公共图书馆,话题点不是特别陌生。

  Passage 2

  [Q19] A Savannah cat is a crossbreed between a domestic cat and a medium-sized wild African cat called the Serval. The unusual cross became popular among breeders at the end of the 1990s. And in 2001, the International Cat Association accepted it as a new registered breed. The savannahs are tall and slim and can weigh up to nine point one kilograms, making them one of the largest breeds of cats that people can own. They have a spotted code similar to that of many types of wild cats and their ears are very large. [Q20] They are also commonly compared to dogs in their loyalty and can be trained to walk on a lead and to fetch, and often noted characteristic of the Savannah is its jumping ability. They are known to jump on top of doors and high cabinets. Some can leap about2.5 metres high from a standing position. Cats are typically known for being very inquisitive and so are the Savannahs. They often learn how to open doors and cupboards. Many Savannah cats do not fear water and will play with or even dive into water. [Q21] Some owners even shower with their Savannah Cats, presenting a water bowl to Savannah may also prove a challenge, as some will promptly begin to bat all the water out of the bowl until it is empty using their front paws.

  Question 19:What do we learn about the savannah cat?

  【答案】It is an unusual cross breed.

  【解析】原文直接提及A Savannah cat is a cross breed between a domestic cat and a medium-sized wild African cat called the Serval。

  Question 20. What is characteristic of Savannah cats?

  【答案】They are as loyal as dogs.

  【解析】BCD选项全部属于无中生有,因此此题很简单。A选项是针对原文 They are also commonly compared to dogs in their loyalty. 的同义替换。

  Question 21. What do some people do with their Savannah cats?

  【答案】They shower with them.

  【解析】原文一字未变 Some owners even shower with their Savannah Cats

  【总体评述】全文科普了一种新的杂交品种的猫-萨凡纳。Q19,Q20考查学生对文中细节的把握,答案常常“掺水”用来误导大家,因此真正听明白才是解答此题的关键。

  Passage 3

  [Q22]When children start school for the very first time parents often feel a sense of excitement coupled with a touch of sadness at the end of an era. This is the start of a new adventure for children playing and interacting with new friends sharing, taking turns and settling into a new routine. [Q23] But of course, this is not the start of your child’s education which in fact began at birth. Back then, you would have been your child’s most influential teachers. During this time at home, your child would have learnt more than at any other period in their life. During your child’s first year in school much time will be spent in learning to read and they need to know that this is fun and worthwhile. [Q24] Your child will naturally copy you so it is important that you are seen reading and enjoying books newspapers and magazines rather than just absorbed in screens. Ultimately an excellent education should be a close partnership between parents and teachers. A child’s year splits fairly neatly into thirds: a 3rd at school, a 3rd asleep and a third awake at home or on holiday. [Q25] Irrespective of the quality of a school a child’s home life is of key importance. It is the determining factor of their academic success. Your child may have started on a new journey you’re your work is far from finished.

  Question 22:How do parents feel when their children start going to school?

  【答案】Excited but somewhat sad.

  【解析】原文直接提及的明示信息:often feel a sense of excitement coupled with a touch of sadness。

  Question 23:What does the passage say about children’s education?

  【答案】It starts the moment they are born.

  【解析】原文直接提及的明示信息:But of course, this is not the start of your child’s education which in fact began at birth。

  Question 24:What should parents do for the success of their children’s education?【答案】Set a good example for them to follow.

  【解析】该题难度在于需要对原文细节信息进行归纳推理:Your child will naturally copy you so it is important that you are seen reading and enjoying books newspapers and magazines rather than just absorbed in screens。

  Question 25: What does the passage say is the key factor of children’s academic success?【答案】Their home life.

  【解析】原文关键信息词提及:Irrespective of the quality of a school a child’s home life is of key importance. It is the determining factor of their academic success.

  【总体评述】该篇章重点介绍教育,侧重家庭教育,突出了孩子教育过程中父母的重要角色。


更多内容请查看【2018年12月英语四级真题答案解析】专题

2018年12月英语四级真题答案解析专题

2019年6月英语四级新考季课程限时88折
活动时间:12月15日-12月17日

2019年6月英语四级新考季课程限时88折

扫码关注新东方在线服务号

扫码关注新东方在线服务号

>>四级答案这里最全

为你特别匹配的四级精品课程,快速提分先人一步!
  • 大学英语四级暑期全程班【2019年12月】

    大学英语四级暑期全程班【2019年12月】

    主讲:王江涛、李旭、田静、董仲蠡、刘畅、刘琦、潘赟、李卓然

    课时:130小时

    查看详情
  • 大学英语四六级真题解析【2019.06】

    大学英语四六级真题解析【2019.06】

    限报人数:30000人

    课时:2

    查看详情
  • 四六级考前抢分终极预测

    四六级考前抢分终极预测

    优惠:0元抢课

    课时:4

    查看详情
  • 四六级冲刺抢救班

    四六级冲刺抢救班

    优惠:0元抢课

    课时:5

    查看详情
  • 过级必看:60天如何降服四六级?

    过级必看:60天如何降服四六级?

    优惠:0元抢课

    课时:5

    查看详情
更多>>
更多内容
更多>>
  • 5月13日-7月31日19:00

    一招告别四六级写译神句式

    四六级写作翻译句式简单老套写不出新意?不存在的!考前急救翻译写作句式,轻松俘获考官芳心!免费领课~

    价格 : ¥1元

    限报人数:20000人

    免费领取
更多公开课>>
更多>>
更多课程>>